Studenten geneeskunde

Patient Partners bieden studenten geneeskunde de mogelijkheid om bij een ‘echte patiënt’ de afwijkingen ten gevolge van reumatoïde artritis waar te nemen en het gewrichtsonderzoek te oefenen. We werken met kleine groepen studenten zodat er ruimschoots gelegenheid is voor een interactieve benadering. Dit houdt in dat de docent in detail uitlegt op welke wijze men de afwijkingen bij vooral kleine hand- en voetgewrichten kan vaststellen en dat studenten dit onderzoek op aanwijzingen van de Patient Partner uitvoeren en oefenen.

De reacties van de studenten zijn doorgaans zeer positief. Het directe contact met een RA-patiënt, de vaak zichtbare en voelbare kenmerken van de ziekte en het gesprek met de patiënt over de impact van de ziekte worden bijzonder gewaardeerd. De diagnose van reumatoïde artritis wordt niet snel vergeten. De noodzaak van vroege herkenning, doorverwijzing en adequate behandeling met medicijnen is de studenten na de les volkomen duidelijk.

Huisarts: cruciale rol

De huisarts speelt een cruciale rol bij vroege herkenning van reumatoïde artritis en verwijzing naar de reumatoloog. Reumatoïde artritis heeft specifieke kenmerken die in de dagelijkse huisartsenpraktijk niet vaak voorkomen. De ziekte treft 1% van de bevolking. Het percentage klachten van het bewegingsapparaat ligt veel hoger. Reumatoïde artritis vormt dus de ‘speld in de hooiberg’. Een groot deel van de huisartsen in Nederland volgt het Patient Partners onderwijs tijdens de opleiding of als nascholing.

Artsen in opleiding tot medisch specialist

Ook artsen in opleiding tot reumatoloog, internist, revalidatiearts en orthopedisch chirurg doen hun voordeel met het Patient Partners onderwijs. De rust en aandacht voor het gewrichtsonderzoek en het gesprek met de patiënt worden door hen zeer gewaardeerd. RA-patiënten bezoeken vaak verschillende specialisten voordat de ziekte gediagnosticeerd en de behandeling ingezet wordt. Het Patient Partners onderwijs kan helpen dit proces te versnellen, zodat het risico op gewrichtsschade kleiner wordt.

Overige zorgverleners

Overige zorgverleners die te maken hebben met RA-patiënten zoals fysiotherapeuten, ergotherapeuten, apothekers en reumaverpleegkundigen hebben dikwijls grote behoefte aan kennis over ‘reumatoïde artritis’ en de behandeling van patiënten met deze ziekte. Het Patient Partners onderwijs biedt een bijzondere kans. Men krijgt het ziektebeeld goed uitgelegd en men kan van dichtbij de specifieke verschijnselen onderzoeken en bespreken.

Docenten bij medische opleidingen

Docenten bij medische opleidingen kunnen er voor kiezen het Patient Partners onderwijs te combineren met een inleidend college reumatologie. Hiermee biedt men de studenten een mooie combinatie van theorie en praktijk. Bij de stichting kan men daarnaast een tijdelijke inlog op de e-learning aanvragen, zodat studenten zich kunnen voorbereiden op het praktijkonderwijs. Meer verdieping is ook mogelijk door een les ‘leven met een chronische ziekte’ te laten verzorgen door Patient Partners.