Opleiding tot Patient Partner

De opleiding bestaat uit een thuisstudie van drie tot vier maanden en een meerdaagse interne praktijktraining door ervaren trainers en een docent-reumatoloog. Daarnaast is het verplicht om tijdens de thuisstudie een kijkstage te doen bij een van onze scholingslocaties.

De praktijktraining wordt afgesloten met een praktijktoets en een theorietoets. Bij positief resultaat krijgt de nieuwe Patient Partner een certificaat uitgereikt waarna hij/zij ingezet wordt bij lessen in de regio of bij grote scholingen elders in het land.

Profiel Patient Partner

Patient Partners hebben een HBO werk- en denkniveau, ze hebben hun ziekte redelijk verwerkt en zijn in staat zich het onderwijsprogramma waaronder het gewrichtsonderzoek en de medische termen (Latijn) goed eigen te maken en te presenteren. Zij beschikken over goede communicatieve eigenschappen, kunnen zelfstandig reizen en zijn regelmatig overdag voor scholingen inzetbaar.

Voordelen

Werken als vrijwilliger voor Patient Partners Nederland geeft je de mogelijkheid om als patiënt een belangrijke bijdrage te leveren aan het verbeteren van de gezondheidszorg. Daarnaast zijn er ook voordelen voor jezelf. De opleiding verschaft je veel inzicht in je eigen aandoening. Meestal verbetert hierdoor de dialoog met je zorgverleners. Een groter inzicht in de ziekte kan ook een positieve invloed hebben op de wijze waarop je zelf met de ziekte omgaat (zelfmanagement). Kennis en vaardigheden worden op peil gehouden door middel van intervisiebijeenkomsten en studiedagen. De Stichting sluit met nieuwe Patient Partners een vrijwilligersovereenkomst. Patient Partners ontvangen een vrijwilligersvergoeding en een reiskostenvergoeding en nemen deel aan de collectief afgesloten WA-verzekering.


Nieuwe opleiding

Regelmatig wordt er een opleiding voor nieuwe Patient Partners georganiseerd. Dit wordt enkele maanden van te voren aangekondigd via bekende kanalen als Reuma Magazine en www.reumanederland.nl.

De e-learning (thuisstudie) omvat o.a. basiskennis RA, anatomie (Latijn) van de 5 gewrichtsgroepen: pols, hand, knie, enkel en voet, complicaties (o.a. standsveranderingen), onderzoekstechnieken, medicatie en interactieve oefeningen. Tijdens de praktijktraining leer je deze kennis en vaardigheden toe te passen in de praktijk. We werken aan een kernachtige presentatie van je anamnese en aan het correct toepassen van onderzoekstechnieken.

meer info secretariaat@patientpartners.nl