Reumatoïde artritis (RA) is een ziekte die ernstige gevolgen kan hebben voor patiënten. Gewrichtsschade treedt al in een vroeg stadium op, wat kan leiden tot functieverlies en invaliditeit. Nieuwe behandelstrategieën maken het mogelijk dat de vooruitzichten van RA-patiënten sterk verbeterd zijn. De vroege diagnose van deze ziekte is daarbij van doorslaggevende betekenis.

Gewrichtsontstekingen

Reumatoïde artritis is een chronische ziekte, waarbij gewrichtsontstekingen op de voorgrond staan. Ook pezen, slijmbeurzen, bloedvaten en organen kunnen door de ziekte aangedaan zijn. De ontsteking van gewrichten leidt tot pijn, stijfheid, radiologische schade en functieverlies.

Auto-immuunziekte

Reumatoïde artritis is een auto-immuunziekte: het afweersysteem keert zich tegen het eigen lichaam. De ziekte kan sluipend beginnen of plotseling ontstaan. Het verloop kan sterk wisselen; soms is de ziekte actief en heeft men veel klachten, soms is er een rustige periode en heeft men weinig klachten. Reumatoïde artritis komt bij 1% van de bevolking voor, komt 2 tot 3 maal vaker voor bij vrouwen dan bij mannen en kan op alle leeftijden optreden met een piek tussen 50 en 60.

Nieuwe behandelstrategieën

De afgelopen twee decennia zijn intensieve behandelstrategieën ontwikkeld en zijn er steeds meer krachtige antireumatica beschikbaar gekomen, waardoor het mogelijk is geworden de ontstekingen effectief te onderdrukken en het optreden van onomkeerbare schade van de gewrichten af te remmen.

Vroege diagnose kan schade voorkomen

Omdat zowel de ziekteactiviteit als ook de schade aan de gewrichten sterk bijdragen aan het optreden van functieverlies en invaliditeit en onomkeerbare schade aan gewrichten al in een vroeg stadium van de ziekte kan optreden, is het van het grootste belang de diagnose vroegtijdig te stellen en direct na het stellen van de diagnose te starten met een intensieve behandeling. De vroegtijdige diagnose en behandeling van reumatoïde artritis zijn belangrijke stappen in het voorkómen van de vele en ernstige gevolgen van de ziekte.